Bli medlem i Växjö DFF

close
För att bli medlem ber vi dig att fylla i dina uppgifter i formuläret nedan. Frågor om medlemskap ocha avgifter besvaras via e-post: info@vaxjodff.se
Medlemsavgift
Faktura på medlems- och träningsavgift skickas via e-post eller till hemadress om e-post saknas i våra register. Du kan välja att betala medlemsavgiften* till bankgiro eller Swish.

Tack för din ansökan!

Vi återkommer med information om ditt medlemsskap
close

DET HÄR ÄR

NYHETER

Förlängning och djupdykning med Tilde Johansson

Ännu en förlängning är signerad och Växjö DFF presenterar nu stolt att Tilde Johansson skrivit på för ytterligare två säsonger.

Johansson anslöt till Växjö DFF redan som 16-åring och nedan får vi läsa om var och hur allting började, om tuffa skadeperioder och hur hon med sin positiva inställning till livet tagit sig hela vägen till en återkommande plats i startelvan i ett allsvenskt lag.

Den 3:e Maj 2002 föddes Tilde i Värnamo, där hon är uppvuxen med sin mamma Annica, pappa Thomas och lillasyster Nellie. Utöver den närmaste familjen bor även nästintill hela släkten i Värnamo, som Tilde beskriver har en nära relation till varandra. Även lillasyster Nellie, 12 år, spelar fotboll i IFK Värnamo där Tildes mamma tidigare har varit med som tränare.

- Båda mina föräldrar är väldigt fotbollsintresserade och när jag och min kusin var ungefär 7 år gamla ville vi börja på en sport tillsammans. Jag röstade på handboll, min kusin på fotboll. Till en början deltog vi i båda sporter men till slut valde vi båda två att fortsätta med fotbollen, där vi tillsammans spelade i IFK Värnamos F02 lag. Vi var ett otroligt gäng och jag har så många roliga minnen från den tiden, där vi ofta åkte på cuper.

2017, endast 15 år gammal, var det dags för Tilde att göra sin debut i Värnamos A-lag i division 1 och bara ett år senare kom erbjudandet från Växjö DFF. Erbjudandet gällde främst för spel med klubbens F19-lag men redan en månad i Växjö DFF började Tilde träna med A-laget som ledde till hennes första A-lagskontrakt direkt i början av 2019.

- Jag trivdes jättebra, men det var en stor utmaning eftersom jag fortfarande bodde kvar i Värnamo och pendlade till Växjö, så det blev många missade lektioner på gymnasiet. Till en början åkte jag tåg och fick mycket stöd hemifrån med skjuts ibland hela vägen till Växjö eller kvällar hem från stationen. När jag tog körkort underlättade det en hel del.

Ett annat välkänt namn i Växjö DFF är Anna Anvegård, som kom till klubben ifrån Bredaryd, som ligger nära Värnamo och likt Anna visste Tilde från tidig ålder vad hon ville med sin fotboll.

- Att vara fotbollsproffs är alltid något jag har sagt att jag velat bli sen jag var liten. Men det har blivit mer påtagligt vad det faktiskt innebär ju äldre man har blivit. Det var när man fick spela i Smålandslaget och ungdomslandslagen som jag någonstans tog beslutet att göra en satsning. När samtalet kom från Växjö så kändes det rätt att ta det steget. Redan då hade jag såklart koll på vem Anna var och att hon hade lyckats så bra i Växjö så det tror jag absolut var en bidragande anledning till att jag skrev på för Växjö.

Nu gör Tilde sin femte säsong med A-laget i år och minst ytterligare två år ska det bli.

- Jag tycker jättemycket om att spela fotboll i Växjö. Jag har bott in mig bra i staden och har superhärliga lagkompisar. Vi har en väldigt härlig kultur och stämning i laget där alla kan prata med alla och vi pushar varandra på träningarna. På planen skulle jag vilja säga att jag bidrar med en kämparglöd och utanför planen försöker jag vara glad och sprida energi. Även Olof och Matilda tycker jag gör ett kanonjobb som våra tränare, med sin noggrannhet inför varje match och träning och ger oss spelare bra förutsättningar att utvecklas samtidigt som de är väldigt förstående som människor.

Sedan tidigare är det känt att Växjö DFF vill bygga en flexibel trupp, där även Tilde fått anpassa sig till spel som både höger- och vänsterback.

- Det finns bra saker med båda kanterna. Som högerfotad kan det absolut vara skönt att spela högerback och kunna komma runt på kanterna för inlägg. Medan det på vänsterkanten blir lättare för mig att gå inåt. Men jag har under denna säsong tränat upp min vänsterfot en hel del, för att kunna gå utåt även på vänstern.

På frågan om vilka spetskvaliteter hon har är hon ödmjuk men tydlig.

- Jag skulle säga att mina främsta styrkor som fotbollsspelare är min snabbhet och mitt passningspel. Jag hade behövt utveckla mitt spel i luften och vänsterfoten ännu mer.

Tilde har erfarenhet av både flicklandslaget och U17-landslaget, där hon bland annat var med och kom tvåa i EM-kvalet.

- Senast jag spelade i landslaget var våren 2019, då vi tyvärr åkte ut precis innan EM-slutspel efter förluster mot Polen och Spanien. Jag minns tiden som väldigt intensiv. Det var lärorikt att få spela med de bästa spelarna i min årskull och möta duktiga spelare från andra länder. Det sporrade mig väldigt mycket.

Korsband, körtelfeber och nyckelbensbrott - otur med skador är något som Tilde fått lära sig några gånger att hantera.

- Jag drog korsbandet sommaren 2019, vilket egentligen var min första skada inom fotbollen där jag var borta ett år. Det gjorde att jag tränade upp min fysik väldigt mycket och fick med mig många övningar som jag gör än idag. Säsongen 2022 var strulig där jag var sjuk väldigt ofta och drabbades av körtelfeber efter sommarledigheten. Även nu i våras tvingades jag stå på sidan några veckor när jag bröt nyckelbenet. Jag skulle väl säga att när man har varit med om en korsbandsskada så tar man inte en nyckelbensfraktur lika hårt även fast de såklart var segt och jag hade hoppats på ett skadefritt 2023. Men jag har väl lärt mig att ha tålamod och träna på med det som går. Men också att det är viktigt att känna att man har ett liv med nära och kära och andra intressen utanför fotbollen som man kan luta sig tillbaka på när det inte går bra.

Utöver skadehistoriken så har Tilde även haft det tufft på ett personligt plan under förra hösten. 

- Jag hade en tuff höst förra året med sjukdom i familjen där jag kände att jag behövde ta en paus från fotbollen och finnas där hemma i Värnamo. Jag är otroligt tacksam för laget, tränarna och klubben som var stöttande och gjorde det lätt för mig att slussas tillbaka in i träningen igen.

Som tidigare nämnd värvades Tilde till Växjö DFF redan som 16-åring, där hon till en början valde att pendla samtidigt som hon gick gymnasiet i Värnamo. 

- Jag gick hela min gymnasieutbildning i Värnamo. Jag kände mig väl inte redo just då att flytta hemifrån och hade precis börjat gymnasiet i Värnamo där jag trivdes främst med min NIU-utbildning. Jag behövde oftast åka till Växjö efter lunch och missade då en eller två lektioner varje dag. Men jag fick mycket hjälp av lärarna och i och med att jag gick NIU-utbildningen så hade många lärare förståelse. Men mycket skolarbete gjorde jag på tågresorna eller på kvällen när jag kom hem från Växjö. Familjens stöttning hjälpte till med allt runtomkring och underlättade. 

-Direkt efter studenten, för lite mer än två år sedan, valde jag dock att flytta till Växjö. Här bor jag själv i en mysig lägenhet, men senaste månaden har min syssling från Stockholm faktiskt bott hemma hos mig då hon väntar på att få tillträde till sin lägenhet på campus. Men jag gillar Växjö, det är ändå en uppgradering från Värnamo skulle jag säga, det finns lite mer att göra här. En mysig stad där mycket ligger nära. Om det är fint väder tycker jag om att gå ner till vattentorget och njuta av solen.

Kort fakta om Tilde Johansson:
Födelseår: 2002
Spelar helst: Spelar helst ytterback då det är kul att både försvara och hänga med upp i anfallen. Jag är väl en innermitt i grunden men har också testat på yttermittfältare och forward i vissa matcher. 
Olika sporter du provat: Utöver fotboll har jag testat handboll och konståkning.  
Vad gör du en ledig dag?: En ledig dag åker jag oftast hem till Värnamo för att umgås med familj och släkt. Annars pluggar jag eller hänger med kompisar. 
Drömmar och mål: Hade varit superkul att spela i landslaget, verkligen en dröm. 
Avtalet: Löper över två år.
- Jag är taggad på att få ge järnet och bidra till ett par bra säsonger. 

 

Sportchefen Dennis Popperyd om förlängningen med Tilde:

- Vi har en stor tro på Tilde och hennes kapacitet men också hennes framtid. Hon har en snabbhet som hon använder väl i både offensiv och defensiv där inte många motståndare kan mäta sig med henne just nu. Tilde är en utpräglad tvåvägsytterback en där defensiven kanske framförallt är det som hon har som spets vilket hon senast visade i matchen mot Rosengård. Det ska bli väldigt roligt att följa hennes utveckling här de kommande två säsongerna. 

Växjö DFF säger stort grattis och känner en stolthet och trygghet att ha med dig även framöver Tilde!

ANNONS